Smutno-smiešnym výsledkom skončilo v prípade orieškovej nátierky Nutella úsilie o ukončenie rozdielnej výroby pre Západnú a Východnú Európu. Zjednotený recept Nemcom nechutí.
Portál eTrend priniesol informáciu o tom, že potravinársky koncern Ferrero sa rozhodol o zmene receptúry populárnej nátierky Nutella. Doteraz bol výrobok rozdielny pre Nemecký a slovenský trh. Po novom už bude len jedna nátierka s rovnakou receptúrou pre všetky krajiny. Vyjadrenia Nemcov sú však plné kritiky
eTrend píše:
Z reakcií fanúšikov nátierky na sociálnych sieťach sa sypú kritické poznámky a zaprisahania, že si už Nutellu nikdy nekúpia. Zmena, ktorú Ferrero nazvalo „jemnou úpravou receptúry“, podľa nich pokazila chuť nátierky.
Autorka článku ďalej pripomína, že eTrend porovnal v minulosti Nutellu z Nemecka a na Slovensku. Tá západná bola viditeľne tmavšia, hustejšia – a chutnejšia.
Potravinársky koncern sa teda rozhodol, že nebude dorovnávať rozdiely v zložení, čiže pre Slovákov nebude vyrábať kvalitnú nemeckú verziu. Namiesto toho namiešal novú verziu nátierky pre všetky trhy.
Inovovaná Nutella obsahuje viac sušeného odtučneného mlieka („Magermilchpulver“). Kým v pôvodnej slovenskej verzii tvorilo 6,6 percenta obsahu, v aktuálnej vypĺňa 8,7 percenta. Rovnaký podiel figuruje aj v zložení nemeckej Nutelly, ktorá predtým obsahovala 7,5 percenta sušeného mlieka.
Výsledkom nového zloženia je, že nátierka už neobsahuje viac kakaového prášku, ale namiesto toho prevláda sušené mlieko. Obsah cukru v tomto mlieku zároveň zvýšil aj percentuálne zloženie cukru v celom výrobku.
Zmena je minimálna, tvrdí výrobca
Koncern sa bráni, že ide o úplne bežnú, prakticky nepozorovateľnú zmenu. Takisto popiera, že išlo o úsporu nákladov, hoci kakaový prášok je oveľa drahší ako sušené mlieko. Zároveň súčasťou receptúry ostal tak často kritizovaný palmový tuk.
Lenže spotrebitelia v Nemecku zmenu spozorovali a zacítili.
„Ako keby Nutella doposiaľ nebola dosť zlá, teraz je v nej viac mlieka, viac tuku, menej kakaa a stále palmový olej. Vyberte si inú značku, ľudia!“
„Odteraz si už nekupujem Nutellu. Čo si myslíte, kedy bude opäť dostupná stará receptúra? Šup-šup 🙂 “
„Nutella teraz chutí presne tak fádne ako v Amerike. Neporaziteľne dobrá a rozpoznateľná chuť je preč. Nuž, teraz je to čoládový krém.“
„Veď má nové zloženie!!! Čo sa s vami deje?“
Nutella už nie je…
Čo k tomu dodať? Nemci na vlastnej koži pocítili, čo zažívajú tí tzv. menej civilizovaní a nesolidárni spoluobčania Európskej Únie z Východu. Celé roky sme museli počúvať, že naše chute sú iné a preto musíme „žrať“ a „chlastať“ výrobky z menej kvalitných materiálov ako občania Západu. A treba pripomenúť, že to boli práve firmy zo Západu, ktoré zneužívali slabšie postavenie východných krajín.
Zdá sa, že takáto forma solidarity Západu príliš nevonia. V skutočnosti je to tiež dôkaz, že ak necháte monopolom voľnú ruku, nemusí sa to vyplatiť.
A čo ďalej?
Každý spotrebiteľ sa musí rozhodnúť. Buď sa prispôsobí on a bude naďalej akceptovať túto hru, alebo niečo zmení.
Napríklad prestane jesť Nutellu od Ferrera, nájde kvalitnejšie ho výrobcu, alebo si niečo vyrobí sám.
Zaujímavý recept na orieškovo-kakaový krém sme našli na stránkach, ktoré sa venujú domácim výrobkom a ktorý neobsahuje palmový olej
Suroviny na domácu Nutellu (na cca 2 a pol – 3 dcl):
- 1 šálka lieskových orechov
- 2 vajcia, domáce alebo z voľného chovu
- 1 šálka kokosového, brezového alebo iného obľúbeného cukru
- 2 šálky rastlinného mlieka (napríklad ryžového alebo mandľového)
- 4 PL kakaa
- 2 PL kokosovej múky
- 1 PL masla (ideálne rastlinného Cocovit masla, v ktorom nie je palmový tuk)
- 1 ČL vanilkovej arómy
- štipka soli
Postup:
- Lieskové orechy opražte na panvici na miernom ohni z každej strany. Keď začnú voňať, odstavte z ohňa. Orechy vložte do mixéra a rozmixujte.
- V mise si vyšľahajte vajcia. V kastróle alebo v panvici s ťažkým dnom ohrejte mlieko a pridajte vyšlahané vajcia. Pridajte cukor, kakao, kokosovú múku, maslo, vanilku a rozmixované orechy. Poriadne premiešajte.
- Za stáleho miešania varte na miernom ohni pokiaľ zmes nezhustne a odstavte z ohňa. Aby bola zmes čo najhladšia, presuňte krém ešte raz do mixéra a rozmixujte do hladka. Uistite sa, že máte mixér, do ktorého môžete dávať horúce veci, ak nie, počkajte kým zmes trochu vychladne. Domácu Nutellu uchovávajte v chladničke a podávajte k palacinkám alebo k chlebu.