Grécke utečenecké tábory sú preplnené, vláda chce časť imigrantov ubytovať v hoteloch

Grécko čaká podľa odhadov rekordná sezóna a hotely majú praskať vo švíkoch. Ich majitelia sa však obávajú, aby miesto hostí nemuseli v izbách ubytovať imigrantov. S tým totiž počíta nový plán gréckej vlády, na ktorom sa dohodla spolu s OSN. „Nie je za tým rasizmus alebo nenávisť voči cudzincom. Musíme sa zase začať sústrediť na to, čo nás najviac živí. Tým je turizmus, “ bránia sa hotelieri. Informuje český portál E15.

Cestovné kancelárie očakávajú silnú letnú sezónu. Podľa ich odhadov si veľa turistov vyberie práve Grécko.

Tamojšie ostrovy majú v hľadáčiku aj Česi aj Slováci. Veľký záujem je napríklad o Kos, ktorý sa v posledných dvoch rokoch stretával s prepadom záujmu, a to hlavne kvôli prítomnosti imigrantov.

Podobne sú na tom aj iné ostrovy v Egejskom mori, kde sa podľa gréckych úradov v súčasnosti vyskytuje viac ako 12 tisíc imigrantov. Aj tie sa postupne spamätávajú a snažia sa lákať turistov.

Situáciu im ale do značnej miery komplikuje nový plán, ktorý v spolupráci s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) pripravila grécka vláda. Ten po majiteľoch a prevádzkovateľoch hotelov požaduje, aby ponúkli ubytovacie kapacity žiadateľom o azyl. Cieľom je uľaviť preplneným utečeneckým táborom, kde imigranti prežívajú v zlých podmienkach.

Grécko si navyše vyslúžilo medzinárodnú kritiku za to, že nezvládlo situáciu, keď vlani krajinu zasiahla nezvyčajne studená zima. V noci teploty klesali aj pod bod mrazu a väčšinu územia zasypal sneh. Ten pokryl aj stany, v ktorých mnohí utečenci na gréckych ostrovoch prebývajú.

Hotelieri sa ale nápadu gréckej vlády bránia a na výzvy humanitárnych organizácií ubytovať imigrantov nereagujú.

„Nie je za tým rasizmus alebo nenávisť voči cudzincom,“ povedal serveru Deutsche Welle predseda asociácie hotelov na ostrove Chios George Misetzis.

„K týmto ľuďom sme boli vždy otvorení a súcítili sme s ich tragédiami. Musíme sa ale zase začať sústrediť na to, čo nás tu živí. Tým je turizmus, „dodal.


Publikovaný

v

,

od

Značky: