JOZEF KAMENSKÝ: Antivaxeri z rómskych osád?

Keď sa objavili prvé správy o osýpkach na východe, mnohí v tom mali jasno – za nimi stojí jedine  ruská propaganda, alternatívne média a hlúpi antivaxeri.

[sociallocker][/sociallocker]

Dvorný karikaturista Denníka N,  Shooty poslušne  a zrejme aj upotene kreslí párik detičiek, z ktorých dievčinka hovorí – „mám osýpky, ale super cool nonkonfromných rodičov“. Aby ale Shooty naozaj nenechal nikoho na pochybách, párik detičiek nakreslí  blonďavý,  s modrými očkami.

Nechcem riešiť spor o očkovaní. Akurát by som hodil do pľacu fakty, že napríklad osýpky môže chytiť aj zaočkovaný človek, to máme často v médiách. Odborníci toto odbijú poukazom na to, že vakcíny do roku 1985 sú nestále. Nuž tak možno hádam aj milión Slovákov teoreticky môže chytiť osýpky, akurát že desaťročia sa ich výskyt pohybuje okolo čísla 0.

Aj teraz vlastne došli z Británie a rovno do sociálne znevýhodnenej komunity a už ani média nemôžu ďalej ututlávať, že ide o Rómov, hlavne o rómske osady. Rómski antivaxeri financujúci Slobodný vysielač a Zem a Vek. Áno, tam je to hniezdo ruských agentov!

Aj keď média stále opakujú  mantru o nezaočkovanosti, z mapy o stave očkovania vidno, že postihnutý región (Michalovce, Sobrance, Drahňov)  práveže  je v norme.

Predsa len Úrad verejného zdravotníctva SR uverejňuje medzi iným aj toto: Možno to (epidémiu osýpiek) pripisovať tomu, že ide o osoby žijúce v problémovej komunite v nízkych hygienických podmienkach bývania, ktoré nie sú dostatočne zodpovedné, aby dodržiavali protiepidemické opatrenia.“

Etnografka Zuza Kumanová sa  v piatok 13. Júla pýta – “ Čomu nás učí nákaza osýpok? A súhrnne (pričom spomenie aj žltačku a syfilis) odpovedá:

Spoločným menovateľom šírenia infekčných chorôb v chudobných osadách je nedostatočný hygienický štandard, v ktorom Rómovia žijú, a tiež nedostatočná znalosť, ako takým chorobám predchádzať. Rýchlosť prenosu infekčných ochorení je daná aj preľudnenosťou komunít.“

Etnografka poukazuje na neutešenú situáciu Rómov a tu sa mi nedá nepristaviť pri jednej dôležitej veci a tou je vlastne otázka, že prečo je situácia Rómov taká aká je.

K tomu patrí možno aj článok Richarda Sulíka,  s názvom „Rómovia sú skvelý biznis“, kde narátal 250 mimovládok, z ktorých zrejme mnohé sa na peniazoch určených Rómom priživujú, oni ich jednoducho kradnú. Ide o miliardy.

Sulík ale nebol prvý, kto informoval o miznutí peňazí pre Rómov, môžte si vygoogliť články z roku 2003 a existuje aj filmový dokument, kde sa k veci vyjadruje aj vládny splnomocnenec Peter Pollák.  Z tohto dokumentu až trčí fakt zlodejiny pri peniazoch z dotácii a rôznych fondov, aj z tých vládnych.

Takže dámy a páni naše elity, nie ututlávať, resp. hádzať vinu na iných, klamať a zavádzať, ale radím pozrieť sa do zrkadla. Tie osýpky nevypovedajú o antivaxeroch vôbec nič, ale o vás, ktorí sa obšmietate o politiku mnoho. Veď aj chráňbože keby sa tí Rómovia poriešili, a vy by ste stratili svoju agendu.

Podobne si teraz zrejme aj tí istí na Pride berú do hľadáčika inú menšinu – homosexuálov, ktorých komunita sa tiež preslávila šírením iného vírusu – HIV. Rámusia na námestiach, aby vytvárali pre nich problém, ktorý budú za silnej finančnej dotácie donekonečna riešiť, aby sa nestratila agenda, ktorá im dáva moc.


Publikovaný

v

,

od