Početné prípady nákazy hydinového mäsa salmonelózou poukázali na to, odkiaľ sa mrazené či chladené kurčatá do Česka dovážajú, píše DENÍK.CZ.

Krídelko, alebo stehienko? A chcete radšej poľské, francúzske, či snáď brazílske? Česi sa považujú za vyhlásených cestovateľov. Pritom však netušia, že niektoré kurčatá na ich stoloch často absolvovali omnoho dlhšiu cestu, než akú naši turisti nacestovali za celý život.

Výlet takmer cez polku zemegule kvôli plným žalúdkom českých (a zrejme aj slovenských – pozn. slobodnyvyber.sk) stravníkov absolvujú najmä kurčatá z Brazílie.

Vlani sa ich do Česka z najväčšej juhoamerickej krajiny doviezlo 6770 ton, čo je štvrté najvyššie číslo – po víťaznom Poľsku, druhom Nemecku a treťom Maďarsku.

Salmonela AKO BONUS

Dlhá cesta brazílskych kurčiat do srdca Európy však býva pre českých stravníkov nebezpečná. Mnoho z nich si totiž priváža baktérie spôsobujúce salmonelózu, ochorenie prejavujúce sa črevnými ťažkosťami.

Inšpektori Štátnej veterinárnej správy tento rok zistili výskyt salmonely, ktoré chorobu spôsobujú, v deviatich vzorkách potravín z kuracieho mäsa. Tri boli domáci, dva prípady z Poľska a štyri pricestovali práve z ďalekej Brazílie.

Veterinári preto 9. mája zaviedli mimoriadne opatrenia. Kontroly však sprísnili už v polovici marca, kedy sa o výskyte salmonelózy v brazílskych kurčatách dozvedeli. Dovozcovia sú povinní nahlásiť všetky zásielky živočíšnych produktov pochádzajúcich z Brazílie a na vlastné náklady ich nechať vyšetriť, či nie sú zdravotne závadne.

„V oblasti hygieny to bolo prvýkrát, čo sa vydali celoštátne mimoriadne veterinárne opatrenia, ktoré by sa dotkla všetkých obchodníkov a miest určenia,“ povedal ústredný riaditeľ veterinárnej správy Zbyněk Semerád.

Jeho ľudia kontrolovali na základe informácií od úradov z únie zásielky, ktoré do Česka doputovali väčšinou z iných členských krajín – najmä Nemecka, Poľska a Holandska. Práve cez prístav v Rotterdame do Európy mieri až 80 percent kuracieho mäsa z Brazílie.

POKUTA AŽ 50 MILIÓNOV

Od zavedenia mimoriadnych veterinárnych opatrení nahlásili odberatelia príchod 87 brazílskych zásielok tovaru živočíšneho pôvodu. Skontrolovať zatiaľ nechali 196 ton hydinových polotovarov a 25 ton hydinového mäsa.

„Všetky tieto zásielky sú uvoľňované do predaja až po tom, čo príjemca doloží Štátnej veterinárnej správe doklad ich zdravotnej nezávadnosti na základe vyšetrenia v akreditovanom laboratóriu,“ uviedol hovorca správy Petr Vorlíček.

Závadné potraviny sa buď vrátia späť odosielateľovi, alebo sú likvidované v špecializovaných prevádzkach. Za uvádzanie zdravotne závadnych potravín na trh hrozí pokuta až 50 miliónov korún.

Veterinári však zatiaľ nezaznamenali, že by niektorý z českých adresátov brazílskeho mäsa zadané úlohy neplnil.

V minulom roku zistila veterinárna správa prítomnosť salmonely v 23 vzorkách z kuracieho mäsa – 13 pochádzalo z Poľska, dvaja zo Slovenska a osem z Českej republiky.